loading...
Tuesday, March 21, 2017

Pahami Aqidah Ahlussunah Wal Jamaah

Arti Ahlussunnah yakni penganut Sunnah Nabi dan erti wal Jamaah yakni penganut i'tiqad sebagai i'tiqad Jamaah sahabat-sahabat Nabi.I'tiqad Nabi dan sejumlah sahabat udah lama termaktub dalam Al Quran dan dalam Sunnah Rasul secara terpisah-pisah, belum tersusun secara rapi dan teratur,selanjutnya dikumpulkan dan dirumuskan dengan rapi oleh ulama Usuluddin yg besar iaitu,Syeikh Abu Hasan 'Ali al Asy'ari (260-324H) selanjutnya orang menamakan kelompok pegangan ahlussunnah wal Jamaah sebagai Asya'irah. Di dalam kitab “Ihtihaf Sadatul Muttaqin” karangan Imam Muhammad bin Muhammad al Husni az Zabidi,iaitu kitab syarah dari kitab “Ihya Ulumuddin” karangan Imam Ghazali yg punya tujuan;“Apabila disebut para Ahlussunnah wal Jamaah, selepas itu maksudnya yakni golongan yg mengikut fahaman Asyari dan fahaman Abu Mansur al Maturidi. ” Abu Mansur al Maturidi pula yakni seorang ulama Usuluddin juga,yg fahamannya dan i'tiqadnya samadengan Abu Hasan al Asy'ari.Beliau wafat di sebuah desa bernama Maturidi Samarqand,di Asia Tengah pada tahun 333H.Tersebut dalam kitab Thabrani bersabda Nabi Muhammad Salallahu Alaihi Wassallam yg punya tujuan : “Demi Tuhan yg memgang jiwa Muhammad ditanganNya,dapat berfirqah umatKu jumlah 73 golongan, yg satu masuk syurga dan yg lain masuk neraka.”Menanyakan sebagian sahabat:“Siapakah golongan yg bukan masuk neraka itu ya Rasulullah? ” Nabi menjawab:“Ahlussunnah wal Jamaah” (Hadith Riwayat Imam Thabrani) Setelah dikaji oleh sebagian ulama Usuluddin, pembahagian 73 itu yakni seperti berikut secara ijma' : 1. Syiah 22 aliran 2. Khawarij 20 aliran 3.Muktazilah 20 aliran 4. Murjiah 5 aliran 5. Najariah 3 aliran 6.Jabariah 1 aliran 7. Musyabihah 1 aliran 8.Ahlussunnah wal Jamaah 1 aliran.Disaat mazhab Hanafi,Maliki, Syafie dan Hanbali dikira 1 dalam golongan ahlussunnah wal Jamaah kerana mereka hanya berbeza pendapat dalam hal furu' (cabang) bukan hanya dalam hal usul (pokok) kerana 4 mazhab fiqh ini masih berbumbungkan pegangan aqidah yg sama..

Ringkasan I'tiqad Ahlusunnah wal Jamaah.

http://abusigli.blogspot.com/2017/03/pahami-aqidah-ahlussunah-wal-jamaah.html

1. Iman yakni mengikrarkan dengan lisan dan membenarkan dengan hati.Iman yg sempurna yakni mengikrarkan dengan lisan,membenarkan dengan hati dan melakukan dengan anggota.

2. Tuhan itu ada nama iaitu Allah.Dan ada 99 nama Allah.

3. Tuhan mempunyai pembawaan amat banyak,yg boleh diartikan dengan perkataan : Pembawaan Jalal (kebesaran),Jamal (keindahan) dan Kamal (kesempurnaan).

4. Pembawaan yg mesti didapati oleh mukmin yg baligh berakal yakni 20 pembawaan ; 20 pembawaan yg mesti ada buat Nya dan yg kemungkinannya kecil ada padaNya dan satu lagi pembawaan yang penting ada bagiNya.(Wujud,Qadim,Baqa',Mukhalafatuhu lil hawaditsi,Qiyamuhu binafsihi,Wahdaniyah,Qudrat,Iradat,Ilmu,Hayat,Sama',Bashar, Kalam, Kaunuhu Qadiran,Kaunuhu Muridan,Kaunuhu Alamin,Kaunuhu Hayyan,Kaunuhu Sami'an, Kaunuhu Bashiran,Kaunuhu Mutakalliman). Lawan buat pembawaan ini yakni pembawaan kemungkinannya kecil bagi Allah Taala.

5. Pembawaan yang penting buat Allah cuman satu,iaitu : Dia boleh memperbuat dan boleh pula pula tiada memperbuat.

6. Perlu mengakui bahawa sejumlah Malaikat itu ada.Mereka banyak akan tetapi yg mesti di percayai secara detil cuman 10 orang sebagai yg udah disebut nama-namanya dan perkerjaannya masing-masing.

7. Perlu mempercayai terdapatnya kitab-kitab suci yg diturunkan Allah terhadap Rasul-rasulNya buat disampaikan kepadanya kaumnya.Wahyu yg diturunkan terhadap sejumlah nabi dan rasulnya terbahagi terhadap dua iaitu suhuf (lembaran-lembaran) dan kitab yg besar.Sesetengah ulama Usuludin beranggapan suhuf itu ada 100 ada sebahagiannya pula beranggapan jumlahnya 110.Pada kala bilangan kitab pula ada 4 iaitu Kitab Taurat (Nabi Musa alaihissalam),Kitab Zabur (Nabi Daud alaihissalam),Kitab Injil (Nabi Isa alaihissalam) dan Kitab Al Quran (Nabi Muhammad Salallahu Alalihi Wassallam).

8. Golongan Ahlussunnah wal Jamaah mengakui semua sejumlah Rasul yg diutuskan terhadap manusia.Sejumlah nabi jumlahnya yakni 124000 orang manakala sejumlah Rasul bilangannya 313 orang,bagaimanapun ini bilangan yg dibincangkan oleh sejumlah ulama. Bilangan mereka yg sebenar hanya Allah yg mengetahui.Yg mesti didapati cuman 25 Rasul sahaja.Beza segenap nabi dan Rasul yakni,sejumlah nabi ini diwahyukan oleh Allah tetapi tidak diperintahkan buat memberikan terhadap manusia pada kala sejumlah rasul pula diwahyukan dan diperintahkan buat menyampaikan terhadap manusia.Seorang Nabi tiada pastinya Rasul,Dan Seorang Rasul pastilah seorang Nabi.

9. Tiap tiap orang Islam mesti mengakui hari akhirat.Permulaan akhirat buat setiap manusia yakni selepas mati.Ini bermakna,mesti buat semua mukallaf bahawa mati,soal mungkar nakir,kiamat,tiupan sangkakala,padang masyhar,timbangan mizan,titian sirat, syurga neraka dan apa-apa yg bersangkutan merupakan benar.

10. Ahlussunnah wal Jamaah mengakui bahawa Qadha dan Qadar iaitu takdir (baik dan tidak baik) datangnya dari Allah dan ia ada sejak mulai azali lagi.Yg ada buat manusia hanya kasab,ikhtiar,dan usaha.Kita hendaknya buat mengupayakan.

11. Tuhan bersama-sama nama-Nya dan sifat-Nya semuanya qadim (sedia ada),kerana nama dan pembawaan itu berdiri pada Dzat yg qadim.Selepas itu kerana itu sekalian pembawaan Tuhan merupakan Qadim, tdk ada permulaan.

12. Al Quran al Karim merupakan Kalam Allah yg Qadim.bukanlah makhluk

13. Rizki setiap manusia udah ditakdirkan secara azali.Tiada makin tambah dan tiada berkurang.Akan tetapi manusia diperintah mencari,bukan hanya duduk menunggu.

14. Ajal setiap manusia udah ada jangkanya oleh Tuhan,tiada cepat dan tiada lambat walaupun cuman sesaat.15.Anak-anak orang kafir,kalau mati kecil masuk syurga.

16. Doa orang mukmin memberi kegunaan buat dirinya dan buat orang yg didoakannya.

17. Pahala sedekah,wakaf,dan pahala bacaan (tahlil,selawat,bacaan Quran) boleh dihadiahkan kepada yg udah mati dan sampai terhadap mereka apabila dimintakan kepada Allah buat menyampaikannya.

18. Ziarah simpan,teristimewa kubur ibubapa,sejumlah Ulama,sejumlah wali,dan sejumlah syuhada,apatah lagi kubur Nabi Muhammad Sallahu Alaihi Wassallam dan sejumlah sahabat baginda merupakan sunat hukumnya,diberi pahala kalau dilakukan.

19. Berdoa kepada Allah secara langsung atau berdoa kepada Allah dengan wasilah (bertawasul) adalah sunat hukumnya,diberi pahala apabila diselesaikan.

20. Masjid di seluruh dunia sama darjatnya kecuali 3 buah masjid iaitu Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan Baitul Maqdis.

21. Seluruh manusia adalah anak cucu dari Nabi Adam,Adam berasal dari tanah.Iblis dan jin dijadikan oleh Tuhan dari api,disaat para malaikat pula dijadikan dari cahaya. 22. Bumi dan langit ada.Siapa yg mengatakan langit tidak ada maka dia terkeluar dari linkungan golongan Ahlussunah wal Jamaah. 23. Nama Tuhan tidak boleh dibuat-buat oleh manusia,tetapi mesti seperti yg telah ditetapkan Tuhan dalam Quran dan hadith-hadith Nabi yg sahih.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Pahami Aqidah Ahlussunah Wal Jamaah

0 comments:

Post a Comment