loading...
Sunday, January 8, 2017

Sungguh Dahsyat Manfaat,Diam dan Mendengar Azan Saat Dikumandangkan!!!

Azan yang merupakan panggilan bagi umat muslim utk mengingat Allah SWT dengan segera mengambil air wuduk dan menjalankan ibadah solat menjadi hal yg biasa bagi kita semua yg beragama islam.

Pada dasarnya suara azan yg sudah terdengar biasa bagi mempunyai beberapa manfaat yg luar biasa jika kita mau berhenti sejenak dari kegiatan aktiviti dan diam utk mendengar suara azan.Apa saja manfaat yg boleh kita dapatkan dengan mendengar suara azan? Berikut rangkuman dari pelbagai sumber,

http://abusigli.blogspot.com/2017/01/sungguh-dahsyat-manfaatdiam-dan.html

1. Diam mendengar azan dapat menenangkan pikiranSaat sedang sibuk-sibuknya dengan pekerjaan kita,contohnya di siang hari kita mengejar semua pekerjaan agar segera beres, dengan diam mendengar azan Zuhur dan Asar menjadi penyejuk bagi tubu kita.

Ada hawa yg sejuk dan ada jeda masa untuk menenangkan hati serta fikiran saat azan dikumandangkan,lalu kita diam dan mendengar.

2. Sebagai peringatan diriApapun aktiviti yg sedang kita lakukan atau apa-apa jua yg sedang kita ceburi,saat diam mendengar azan menjadi detik-detik istimewa.Kita jadi mempunyai masa utk mengingat lagi bahawa kita cuma hamba Allah yg hidup kerana Allah dan akan kembali pada-Nya suatu saat nanti.

3. Membuka peluang terkabulnya doaDaripada berbual,mendingan diam mendengar azan dan memanjatkan doa.Pada masa itu azan berkumandang adalah salah satu waktu doa jarang tertolak.Dari Sahl bin Saad bahawa Rasulullah SAW bersabda,"Ada dua yg tidak tertolak dan jarang tertolak;doa pada saat azan dan doa tatkala perang berkecamuk. " (HR. Abu Dawud,Baihaqi,dan Hakim).

4. Balasannya syurga!Orang yg mendengar azan dan meyakini apa yg diucapkannya,maka dia mendapatkan janji surga dari Rasulullah.Hadits dari Abu Hurairah,ia berkata,"Pernah ketika kami sedang bersama Rasulullah,Bilal bangkit utk menyerukan adzan.Tatkala Bilal diam,Rasulullah bersabda,"Siapa yg mengucapkan seperti ucapannya muadzin disertai dengan keyakinan, maka ia pasti masuk syurga."(HR.an Nasa'i no.674,dihasankan Al Imam Al Albani dalah shahih sunan an Nasa'i).
Baca Juga: Inilah Orang Yang Tidak Bisa Mencium Bau Surga.
Wallahu a'lam.Semoga kita tergolong orang-orang yg mendapatkan hidayah.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Sungguh Dahsyat Manfaat,Diam dan Mendengar Azan Saat Dikumandangkan!!!

0 comments:

Post a Comment