loading...
Monday, November 7, 2016

Inilah Keutamaan dan Faedah Membaca Surat Al-Waqiah

Surat Al-Waqi’ah merupakan salah satu yg dikenal sebagai surat penuh berkah. Keberkahannya bisa melenyapkan kemiskinan dan mendatangkan rejeki bagi siapa saja yang membacanya dengan rutin.

Surat Al Waqiah adalah surat ke 56 terdiri dari 96 ayat,3 ruku,diwahyukan di Mekah setelah surat Thoha,bagian dari juz 27.

Dalam beberapa riwayat,diungkapkan bahwa Rosulullah bersabda :
Barangsiapa membaca surat Al-Waqi’ah setiap malam,maka kemiskinan tidak akan menimpa dirinya utk selamanya.

Surat Al-Waqi’ah merupakan surat kekayaan,maka bacalah surat itu dan ajarkan kepada anak-anak kalian.

http://abusigli.blogspot.com/2016/11/inilah-keutamaan-dan-faedah-membaca.html

Ajarkanlah istri kalian surat Al-Waqi’ah,karena sesungguhnya surat itu adalah surat kekayaan.
Dengan melihat kedudukan surat Al-Waqiah yg sedemikian besar khasiatnya utk mendatangkan rejeki bagi kita,marilah mulai sekarang membacanya secara rutin setiap hari atau setiap malam.Karena memang surat itu penuh berkah dan mengundang kekayaan serta mengusir kemiskinan bagi barang siapa yg mau secara rutin membacanya.

Sabda Rasulullah s.a.w.:“Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari,ia tidak akan ditimpa kefakiran. ”

Sabda Rasulullah s.aw.:“Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam,dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r. a.)

Sabda Rasulullah s.a.w.:“Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isterimu.Karena sesungguhnya ia merupakan surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s. a. w. : “Barang siapa yg membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua. ”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya : “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali,selama 40 hari pula, sertasesudah itu Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran danmengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula. ”

Surah Al-Waqi’ah merupakan surah yg ke -56 di dalam Al-Quran,terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat.Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yg artinya kiamat.

Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat,balasan yg diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir.Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa faedah,antara lain :

Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali,maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar,maka orang yg membacanya itu akan mendapatkan kekayaan yg berlimpah ruah.

Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk),insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yg berkaitan dengan rezeki.

Biar menjadi orang yg kaya sentiasa bersyukur,amalkan membaca surat ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’.InsyaAllah tidak akan berlangsung lama setahun itu akan di jadikan seorang yg hartawan lagi dermawan.

Amalan orang-orang sufi,supaya dilimpahkan rezeki.Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya;pada malam Jumaat berikutnya itu,selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali,selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesaiia memperbanyakkan sedekah.Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.

Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yg sedang nazak,Insya Allah di permudahkan utk roh keluar dari jasadnya.Jika dibaca disisi orang sakit,diringankan kesakitannya.Jika di tulis,kemudian dipakaikan kepada orang yg hendak bersalin,InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah.Boleh juga dibaca disisi orang yg hendak bersalin sebagai selusuh.

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya :
Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini,terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari,di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Kamis.Puasanya “tidak memakan sesuatu yg bernyawa seperti ikan,daging,segala hewan,hanya makan sayur-sayuran saja.

Dalam 7 hari itu,sesudah solat fardhu,membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali.Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama,maka diakhiri bacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.
Baca juga:Dosa menurut Al-qur'an.
Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian sholawat 1000 kali.

SUMBER : Al Quran & Hadis

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Inilah Keutamaan dan Faedah Membaca Surat Al-Waqiah

0 comments:

Post a Comment